Tímto bychom Vás chtěli informovat o tom, že novela zákona o návykových látkách byla ve středu 9. října 2024 schválena Senátem.

Kromě zavedení nových pojmů „psychomodulační látka“ a „nová psychoaktivní látka“ přináší novela řadu omezení a povinností pro prodejce psychomodulačních látek. Například jejich prodej bude možný pouze ve specializovaných prodejnách, do kterých budou mít osoby mladší 18 let vstup zakázán. Dispozice s psychoaktivními látkami pak bude omezena výhradně na nakládání za účelem výzkumu.

Novela zákona taktéž mění zákon o regulaci reklamy, přičemž lze shrnout, že reklama na látky psychomodulační látky v zásadě nebude možná, ať už se týká reklamy tiskové (noviny, časopisy, letáky aj.), skrze služby informačních společností, v rozhlasovém a televizním vysíláním, či v podobě obchodních sdělení. Zakázána bude rovněž distribuce těchto látek zdarma či sponzoring. Výjimku tvoří reklama umístěná přímo ve vnitřních prostorách specializované prodejny.

Další průběh legislativního procesu, který zahrnuje podpis prezidenta a vyhlášení ve Sbírce zákonů, budeme pro Vás bedlivě sledovat. Naše pozornost bude zaměřena zejména na klíčové prováděcí nařízení vlády k zákonu o návykových látkách, které by mělo stanovit seznam zařazených psychoaktivních látek a seznam psychomodulačních látek.